Online schaakcursus

Laatst aangepast op .

Schaakzone is een online cursus in schaken. De cursus is bedoeld om de verschillende elementen van het schaken te leren. Ik zal proberen deze elementen zo duidelijk mogelijk uit te leggen met voorbeelden, zodat je ze snel en goed aanleert, en vervolgens zijn er ook puzzeltjes of uitdagende vragen waarmee je kunt oefenen. Oefenen is namelijk de beste methode om beter te leren schaken.

Uit welke onderdelen bestaat de cursus?

De cursus is verdeeld in vijf onderdelen:

  • Schaken voor beginners. Hier wordt begonnen met de spelregels. Dit is waar je als nieuwe schaker wil beginnen. Daarna leer je alles wat je moet weten om te kunnen schaken.
  • Schaaktactiek. Zodra je alle regels kent en een pot kan schaken, moet je eerst schaaktactiek gaan oefenen. Je leert patronen om materiaal te winnen en mat te zetten! Tactiek is dus een erg leuk onderdeel!
  • Strategie. Strategie speelt zich af op de langere termijn. Hier leer je een goede manier om een positie te beoordelen en daarmee een plan te bedenken.
  • Eindspel. Het eindspel is een erg interessant onderdeel. Veel mensen maken grote fouten in het eindspel, dus het kan erg nuttig zijn om wat eindspelkennis op te doen zodat je deze tegenstanders in een eindspel kan verslaan. Met wat eenvoudige regels kunnen we al snel het eindspel beter spelen.
  • Openingen. De schaakopening is de eerste fase van een schaakpartij, meestal de eerste vijf tot tien zetten. Hier leer je de basisprincipes om aan een schaakpartij te beginnen en je stukken actief in de strijd te brengen.

Waar moet ik dan beginnen?

Als je een beginnende schaker bent, zou ik je zeker adviseren om bij de spelregels van schaken te beginnen. Zodra je die goed begrijpt kan je naar de andere artikelen van Schaken voor beginners en naar de tactische cursus gaan. Ondertussen kan je ook de onderwerpen bij strategie en eindspelen bekijken.

Als je al een beetje kunt schaken, moet je zelf inschatten waar je wilt beginnen. Als je vaak door tactische combinaties verliest, kijk dan eens naar de tactische cursus. Heb je moeite met het maken van een plan? Kijk dan eens bij strategie. Je kunt ook specifieke onderwerpen zoeken en die eens bekijken.

Kan ik naast de schaakcursus hier ook schaken?

Op schaakzone kan je op verschillende niveaus schaken tegen de computer. Dit is niet alleen leuk en uitdagend, maar ook een goede manier om alles wat je bij de schaakcursus leert te oefenen. Test of je alles begrepen heb, en bijvoorbeeld de spelregels of juist tactiek en strategie kan toepassen.