Online schaken

Laatst aangepast op .

Online schaken is erg populair. Op vele sites kun je gratis online schaken tegen andere spelers. Tegen echte tegenstanders schaken is weer een andere uitdaging dan schaken tegen de computer, zoals je hier op Schaakzone kan doen. Het is een handige manier om je openingen uit te proberen, je midden en eindspel te routineren en verbeteren, maar bovenal is het een leuk tijdverdrijf.

Je kan een onderscheid maken tussen sites waarbij je direct in je internet-browser speelt, en sites waarbij je eerst een stuk software moet downloaden om online te kunnen schaken. Dit heeft vaak als voordeel dat je minder last hebt van storingen en dus vloeiender kunt spelen. Ik zal hier twee sites noemen waar je met software online kunt schaken, en een site waar je via je browser online kunt schaken.

Playchess

Playchess is een van de grootste en bekendste schaakservers in de wereld. Je kan de software gratis downloaden en gebruiken, al krijg je met een lidmaatschap meer functies. De software is van dezelfde makers als Fritz en Chessbase en zit bij die producten ook standaard geinstalleerd. Een uitstekende manier voor gratis online schaken, al heb ik soms een haat-liefde verhouding met de software. Bijna alles werkt erg soepel (vooral het schaken zelf), maar sommige kleine dingen zijn wat vreemd geregeld.

Voorheen was playchess de standaard die gebruikt werd door de Nederlandse schaakbond, die tegenwoordig Chess.com promote (zie onderstaand). Het NK internetschaak vind nog wel plaats via playchess.

Internet Chess Club

Een populaire plek om te schaken is bij de Internet Chess Club oftewel ICC. Met een lidmaatschap en een stuk software kan je op ieder moment de degens kruisen met schakers over de hele wereld van allerlei niveaus. Ik heb hier een aantal jaar gespeeld en dit is wat mij betreft de meest stabiele manier om te online schaken. Op elke moment van de dag vind je tegenstanders van jouw niveau, en daardoor heb je gewoon waar voor je geld.

Chess.com

Chess.com is een grote site met enorm veel informatie waar je ook via je browser gratis online schaken kunt. Het is zeker de moeite waard om deze site eens te bezoeken. Je vind hier allerlei artikelen over online schaken, een berg schaakvideos en nog veel meer.

Chess.com wordt tegenwoordig door de Nederlandse schaakbond gebruikt als standaard voor online schaken. Daarvoor was Playchess de standaard, wat nu alleen nog gebruikt wordt voor het NK schaken. De KNSB organiseert toernooien voor de jeugd, trainingen, en meer via chess.com, zoals te zien op de site van de KNSB.

Online schaken voor kinderen

Speciaal voor kinderen hebben de makers van chess.com de site Chess Kid ontwikkeld. Hier kunnen kinderen jonger dan 13 jaar op een veilige manier online schaken, en kunnen de ouders een oogje houden op hun kinderen. Een ideale manier voor kinderen om lekker te kunnen schaken, zonder dat de ouders zich zorgen te hoeven maken. Voor de ambitieuze schaker is correspondentieschaak dus nog steeds een nuttige manier om partijen te schaken waarbij je de tijd kan nemen om goed na te denken over je zetten, zoals je dat bij een partij op het bord ook zou doen.

Correspondentie schaak

Correspondentie schaak was vroeger erg populair, maar sinds de komst van computers en engines zijn veel mensen hiermee gestopt. Het is echter een leerzame vorm van schaken omdat je echt de tijd kan nemen om een plan te bedenken. Als je dus serieus de tijd neemt bij correspondentie schaak, kan je daar veel sterker van worden.

Tegenwoordig wordt correspondentie schaak nog wel via e-mail gespeeld, maar er zijn ook sites die het meeste werk voor je doen. Op Chess.com kun je ook correspondentie schaak spelen (het heet daar online schaken). Je kunt een gratis account aanmaken en meteen gaan spelen. Nederland heeft ook een Bond van correspondentieschakers waar je lid van kan worden.