De dubbele aanval tactiek bij schaken

Laatst aangepast op .

De eerste schaaktactiek is de dubbele aanval. De dubbele aanval wordt ook wel de vork genoemt. De dubbele aanval is de makkelijkste tactiek, maar komt toch ook het meeste voor. Een goede tactiek dus om mee te beginnen.

Hoe werkt de dubbele aanval?

Het idee van de dubbele aanval is heel simpel: jouw stuk valt twee stukken aan van de tegenstander. Je vorkt zijn stukken als het ware. Je tegenstander kan in een zet niet beide stukken weghalen, dus als hij het ene stuk weghaalt, pak je het andere. Simpel toch?

Voorbeelden van de dubbele aanval

dubbele aanval bij schaken(1) Dubbele aanval met de dame

Tijd voor wat voorbeelden van deze tactiek! Je ziet een simpel voorbeeld in diagram (1). De dame kan de koning en de toren tegelijk aanvallen. De koning moet weg en de dame pakt de toren. Let hierbij op dat de toren niet gedekt staat. Anders had de dubbele aanval niet gewerkt. Een dame is immers meer waard dan een toren, dus het zou niet slim zijn om de dame te ruilen voor de toren. Maar hier staat de toren ongedekt, dus kan je de toren gewoon winnen zonder dat zwart er iets terug voor krijgt.

dubbele aanval met de loper(2) Dubbele aanval met de loper

In diagram twee zien we nog een dubbele aanval. De loper valt twee torens aan. De ene toren staat echter gedekt door de koning. Zwart zal dus met de andere toren weg gaan. Wit pakt dan met zijn loper de andere toren, en zwart pakt de loper met de koning. Wit heeft dus geen toren gewonnen, maar een toren voor zijn loper. We noemen dat een kwaliteit bij schaken (de toren is immers sterker dan de loper).

dubbele aanval schaakopstelling(3) Is dit een dubbele aanval?

In het derde voorbeeld in diagram (3) moet je goed opletten. Het lijkt veel op het vorige voorbeeld, maar er is een belangrijk verschil. De loper valt weer beide paarden aan, maar zwart kan met het ene paard zijn andere paard verdedigen. Wit kan daarna wel zijn loper ruilen voor een paard, maar dat is een gewone ruil, en wit heeft geen materiaal gewonnen. Dit is dus geen goede dubbele aanval, want wit wint geen materiaal. Je moet dus goed opletten of de dubbele aanval wel werkt!

Oefeningen met de dubbele aanval

Ik denk dat het idee duidelijk is. Hoogste tijd om zelf een paar keer te gaan oefenen. Probeer de diagrammen hieronder eens op te lossen, ze worden steeds moeilijker! De oplossingen onderaan, dus let op dat je niet spiekt ;) Als je echt niet uit een puzzeltje komt, dan kan je wel kijken.

dubbele aanvaldubbele aanval
Oefening 1 en 2. Wit aan zet.

dubbele aanvaldubbele aanval
Oefening 3 en 4. Wit aan zet.

Oplossingen

Dit zijn de oplossingen van de bovenstaande schaakpuzzels met een dubbele aanval.

  1. Oefening 1: 1.Dg5 valt de koning en de onverdedigde toren aan.
  2. Oefening 2: 1.Pd7 valt de toren en de dame aan.
  3. Oefening 3: 1.f4 De pion kan ook twee stukken aanvallen! Dit wordt vaak vergeten, let hier dus goed op!
  4. Oefening 4: 1.Td7 valt de koning en de dame aan! 1.Pd6 werkt niet want zwart kan het paard dan gewoon slaan met Lxd6 of Pxd6.