Het insluiten van een stuk

Laatst aangepast op .

Als een stuk naar weinig velden kan, is er soms de mogelijkheid dat stuk in te sluiten. Als we over insluiten spreken in een tactische context, dan vallen we dus een sterker stuk aan dat geen veilige vluchtvelden meer heeft. Het stuk heeft te weinig mobiliteit ofwel te weinig mogelijke velden om naar toe te gaan. Mobiliteit is dus een begrip dat net anders is dan activiteit, wat aangeeft of een stuk iets nuttigs doet. Vooral de dame kan zo nu en dan in een partij worden ingesloten, omdat ze zo waardevol is. Daarom is het belangrijk dat beginners altijd bewust zijn van de mobiliteit van hun dame.

voorbeeld insluiten van de zwarte dame(1) De dame wordt ingesloten.

De dame in diagram (1) staat ver in het witte kamp, en is niet in harmonie met de andere zwarte stukken. Dat hoeft niet altijd een probleem te zijn, maar ze heeft geen mobiliteit. Ga maar na dat er geen vluchtvelden zijn. Wit merkt dit op en sluit in met Le1.

Schaakopstelling met insluiten stuk(2) Pd1 wint de dame.

Het tweede voorbeeld lijkt erg op de eerste. De dame staat te ver in het witte kamp en wordt ingesloten met Pd1. Hopelijk zorgt dit voor een bewustzijn van mobiliteit, zodat je dit niet overkomt, en je de fouten van je tegenstander af kan straffen. Hoewel deze tactiek misschien niet elke dag voorkomt, is hij met een beetje oefening eenvoudig te beheersen.

Oefeningen met de tactiek van insluiten.

Hieronder staan een aantal oefeningen met als tactisch thema insluiten. Los de insluit oefeningen op en check dan onderaan de pagina of je ze goed had.

insluiten schaakstuk oefening 1insluiten schaakstuk oefening 2
Oefening 1 en 2. Wit aan zet.

insluiten schaakstuk oefening 3insluiten schaakstuk oefening 4
Oefening 3 en 4. Wit aan zet.

Oplossingen

  1. Oefening 1: 1. h3 vangt de dame.
  2. Oefening 2: 1. Lg5
  3. Oefening 3: 1. Tf4
  4. Oefening 4: 1. Tfb1 straft de hebzuchtige dame die op b2 heeft geslagen af.